Chcete pejska? Není to hračka, která se dá za čas odložit, je to závazek na v průměru dvanáct let, tedy na celý psí život.
Každý by měl proto zvážit, jestli má možnost mu spokojený život zajistit.
1. Přeje si psa celá rodina? Protože pokud ne, pes to vycítí a bude nešťastný.
2. Mám dost času se o něj starat? Protože jestli bude pejsek celý den doma sám a vy v práci, také bude nešťastný.
3. Mám dost velký prostor aby nežil stísněně? Zavírat psa v koupelně, nebo do klece je nemyslitelné. Musí mít doma prostor,
aby se mohl občas projít i proběhnout, nebo je třeba mít zahrádku.
4. Budu mít vždy dost financí nejen na stravu psa, ale i na veterinární péči a případné nutné operace?
5. Jsem ochotný kvůli psovi změnit své zvyky? Chodit se psem minimálně 3x denně ven je nutnost a to i v dešti, nebo zimě. Nepřestane mě to bavit?
6. Budu dost trpělivý na výchovu psa? Pes bez výchovy je jako časovaná bomba. K výchově je nutná velká trpělivost a neustálé opakování.
7. Jaké chci plemeno? Nevybírat psa podle módy ani vzhledu, je třeba zvážit povahu, tak aby zapadl do rodiny. Do sportovní rodiny určitě lépe zapadne veselý živý pejsek který má rád hodně pohybu.
Naopak k pohodlnějším lidem je vhodný pes, kterému povalovat se doma nebude dělat potíže.