Přátelé, i když nebyl až takový zájem ze strany členů, tak si yslím, že i hosté tohoto webu si můžou pochutnat na domácí sekané.
Protože takové věci dělám ve velkém, už jen proto, že si můžu hotovou sekanou kdykoli vytáhnout z mrazáku, když mám na ni chuť, a taky proto, že ji mám komu dát.
Ale recept bude na levnější verzi a jen na jednu šišku o váze asi jeden kilogram.
Suroviny:
1 kg libového bůčku
3 vejce
2 stroužky česneku (kdo chce, může přidat nebo ubrat)
majoránku, pepř a kmín podle chuti
sůl 25 g na 1 kg masa
Postup:
Vykostěný a kůže zbavený bůček pomelu na co nejmenší šajbě (mlecí desce), vložím do hnětače, přidám všechny koření i sůl a důkladně hnětám tak dlouho, až se maso lepí na dlaň. Pro zkoušku si přilepím placku na dlaň a pokud vydrží být přilepená déle než 12 vteřin, mám jistotu, že je dobře uhnětena a že při pečení nepraskne a nebude se po upečení drolit.
Z této hmoty vytvaruji šišku, posypu kmínem a dám péct. Pokud mám kousek svíčkové nebo kvalitní klobásky, tak ji vložím do šišky, ale v tom případě potom musím se šiškou několikrát bouchnout o desku, ať z ni ujde vzduch, který by potom dělal bubliny.
Protože mám přístup k bránici/síťce/zácloně, tak šišku ještě v ni obalím a teprve peču v rozehřáté troubě na 200 °C. Na pekáček vliji asi 2 dl vody a za občasného poléváním výpečkem peču asi hodinku. Po vytažení z trouby ji přikryji na chvilku alobalem a nechám odpočinout a až potom krájím na plátky.
Dobrou chuť!
Nevím, jestli ji někdy budete péct podle tohoto receptu, ale garantuji vám, že je moc dobrá.