Odpověď

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.
Jméno:
E-mail:
Předmět:
Ikona zprávy:

Připojit:
(Vymazat přílohu)
(více příloh)
Omezení: 4 příloh na příspěvek, maximální velikost 2000KB, maximální vlastní velikost 2000KB
Ověření:
Zadejte znaky zobrazené na obrázku
Poslechnout obrázek / Požádat o jiný obrázek

Zadejte znaky zobrazené na obrázku:
Nejdelší řeka v ČR:

Zkratky: stiskněte shift+alt+s pro odeslání nebo shift+alt+p pro prohlédnutí


Shrnutí tématu

Poslal: Marika
« kdy: Březen 15, 2022, 06:37:16 dopoledne »

Taky na svíčkovou maso nenakládám. To jen když ji plánuji předem. Většinou na ni dostaneme chuť a chceme ji brzo, ne čekat do druhého dne. Je dobrá i tak.
Poslal: Elen
« kdy: Únor 19, 2022, 07:09:14 dopoledne »

Já maso na svíčkovou nenakládám a taky je výborná.  :)
Poslal: Ivana
« kdy: Listopad 23, 2021, 03:45:40 odpoledne »

Zkusila jsem, svíčková moc chutnala.
Poslal: ambito
« kdy: Květen 10, 2019, 08:08:43 dopoledne »

Není zač. Doufám, že i manželovi bude chutnat. ;)
Poslal: Novomanželka
« kdy: Květen 10, 2019, 07:46:16 dopoledne »

Moc děkuji, dal jste si s tím opravdu práci.  :)
Poslal: ambito
« kdy: Květen 09, 2019, 07:23:49 odpoledne »

Tak já se smiluji, a dám ti recept, podle kterého se dělá svíčková u nás.
Co ti předem doporučím je, nekupovat to Halali, směs na svíčkovou, protože je kyselá a už ji nikdy nedochutíš. Potom je možnost zmrazenou směs pod svíčkovou, ale to je také nic moc a proto doporučuji čerstvou kořenovou zeleninu, pokud možno z vlastní zahrádky.

Takže si připrav na přibližme 8 porcí:
750 g hovězího masa zadního, protože pravá svíčková je moc drahá na tuto svíčkovou.
 půlku celeru, 2 mrkve, 1 kořenovou petržel/,může být i pastinák, 1 cibuli, asi 15 deka uzené slaniny, čtvrt litru smetany 33 % a více, ze 3 lžíce oleje, dvě lžíce másla, cirka 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, citrón, cukr, ocet a pepř a sůl, jo  a nezapomeň si udělat nebo koupit houskový knedlík a připravit si trochu brusinkového kompotu nebo džemu..
 Čím začít, že ?
Maso prošpikuj nudličkami uzeného špeku, očisti kořenovou zeleninu a nakrájej na stejně velké kostičky.
Na větší pánvi nebo kastrolu rozehřej olej (sádlo nedoporučuji), přidej zeleninu a na středním plameni opeč dozlatova. Když se tak stane, postříkej vše citronovou šťávou, přidej cukr a zamíchej do doby, až se šťáva odpaří a cukr zkaramelizuje.
Potom přidej máslo a k zelenině dej osolené a opepřené a prošpikované masíčko. Krátce to orestuj, nechej maso zatáhnout, podlij asi 2 deci vody, vlož veškeré koření, a abys to nemusela v omáčce lovit, dej h do čajítka. Nádobu vlož do trouby, předem vyhřáté na 160 °C a pomalu  peč dokud maso není měkké. Podle kvality masa to může trvat až dvě hodiny, ale můžeš využít čas a uvařit knedlík, že jo?!
Když je maso upečené, odlož ho do tepla, ale přikryté, aby se nevysušilo. Z nádoby vyjmeš koření, přimícháš smetanu, přidáš trochu kůry z citrónu a vše rozmixuj v mixéru na hladkou omáčku, kterou před podáváním dochutíš (ocet, sůl, cukr...).
No, až máš všechno hotové, maso nakrájíš na plátky a podáváš omáčku s knedlíkem. Jako ozdobu můžeš použít trochu šlehačky, brusinkového kompotu(džemu) nebo plátky z citrónu.
 P.S. To červené okolo špeku je způsobené, že při výrobě slaniny byla použita, pro mne nezávadná rychlosůl, milovaná praganda.
Poslal: ambito
« kdy: Květen 09, 2019, 09:41:24 dopoledne »

Děláme, ale proč se ptáš tady, když spousta receptů najdeš na internetu.
Poslal: Novomanželka
« kdy: Květen 08, 2019, 07:45:21 odpoledne »

Nikdo neděláte svíčkovou?  :(
Poslal: Novomanželka
« kdy: Květen 07, 2019, 08:58:59 dopoledne »

Jak děláte pravou českou svíčkovou omáčku?