Poslal: ambito
« kdy: Květen 09, 2019, 07:23:49 odpoledne »
Tak já se smiluji, a dám ti recept, podle kterého se dělá svíčková u nás.
Co ti předem doporučím je, nekupovat to Halali, směs na svíčkovou, protože je kyselá a už ji nikdy nedochutíš. Potom je možnost zmrazenou směs pod svíčkovou, ale to je také nic moc a proto doporučuji čerstvou kořenovou zeleninu, pokud možno z vlastní zahrádky.
Takže si připrav na přibližme 8 porcí:
750 g hovězího masa zadního, protože pravá svíčková je moc drahá na tuto svíčkovou.
půlku celeru, 2 mrkve, 1 kořenovou petržel/,může být i pastinák, 1 cibuli, asi 15 deka uzené slaniny, čtvrt litru smetany 33 % a více, ze 3 lžíce oleje, dvě lžíce másla, cirka 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, citrón, cukr, ocet a pepř a sůl, jo a nezapomeň si udělat nebo koupit houskový knedlík a připravit si trochu brusinkového kompotu nebo džemu..
Čím začít, že ?
Maso prošpikuj nudličkami uzeného špeku, očisti kořenovou zeleninu a nakrájej na stejně velké kostičky.
Na větší pánvi nebo kastrolu rozehřej olej (sádlo nedoporučuji), přidej zeleninu a na středním plameni opeč dozlatova. Když se tak stane, postříkej vše citronovou šťávou, přidej cukr a zamíchej do doby, až se šťáva odpaří a cukr zkaramelizuje.
Potom přidej máslo a k zelenině dej osolené a opepřené a prošpikované masíčko. Krátce to orestuj, nechej maso zatáhnout, podlij asi 2 deci vody, vlož veškeré koření, a abys to nemusela v omáčce lovit, dej h do čajítka. Nádobu vlož do trouby, předem vyhřáté na 160 °C a pomalu peč dokud maso není měkké. Podle kvality masa to může trvat až dvě hodiny, ale můžeš využít čas a uvařit knedlík, že jo?!
Když je maso upečené, odlož ho do tepla, ale přikryté, aby se nevysušilo. Z nádoby vyjmeš koření, přimícháš smetanu, přidáš trochu kůry z citrónu a vše rozmixuj v mixéru na hladkou omáčku, kterou před podáváním dochutíš (ocet, sůl, cukr...).
No, až máš všechno hotové, maso nakrájíš na plátky a podáváš omáčku s knedlíkem. Jako ozdobu můžeš použít trochu šlehačky, brusinkového kompotu(džemu) nebo plátky z citrónu.
P.S. To červené okolo špeku je způsobené, že při výrobě slaniny byla použita, pro mne nezávadná rychlosůl, milovaná praganda.