Autor Téma: Trifokální nebo bifokální čočky?  (Přečteno 487 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Miluše Záhorská

• Host
Trifokální nebo bifokální čočky?
« kdy: Leden 18, 2021, 01:43:01 odpoledne »
Dobrý den, jsem objednaná na oční operaci a dostala jsem na výběr ze tří druhů čoček. Zdarma na pojišťovnu monofokální čočku, za 15.000,- bifokální čočku, nebo za 25.000,- Kč trifokální čočku, cena je za jedno oko.
Nikde nenacházím žádné vysvětlení jaký bude rozdíl ve vidění, když si připlatím. Na očích šetřit nechci, ale nevím jestli ten příplatek nebude zbytečný.

Reklama

Trifokální nebo bifokální čočky?
« kdy: Leden 18, 2021, 01:43:01 odpoledne »

Offline Dana

• Velmi aktivní člen
  • Hodnocení: +28/-0
Re:Trifokální nebo bifokální čočky?
« Odpověď #1 kdy: Leden 18, 2021, 06:37:54 odpoledne »
Monofokální čočka kterou platí pojišťovna umožňuje jen vidění na dálku. Na blízko (čtení) a na střední vzdálenost (televize, počítač)  budeš potřebovat brýle. Jiné na střední vzdálenost a jiné na blízko. Budeš tedy potřebovat dvoje brýle, ale na ty už pojišťovna nepřiplácí.

Bifokální čočka umožnuje vidění na dálku a na blízko. Neumožňuje vidění na střední vzdálenost. K té budeš potřebovat jedny brýle. (na televizi a počítač)

Trifokální čočka umožňuje vidění na všechny tři vzdálenosti, brýle nejsou potřeba.

Miluše Záhorská

• Host
« Odpověď #2 kdy: Leden 19, 2021, 07:20:47 dopoledne »
Děkuji za vysvětlení. Operace se bojím, tak si říkám, že když už mi ty oči budou řezat, asi bude lepší nechat si dát rovnou ty  trifokální, abych se zbavila brýlí. 
Četla jsem ale, že u těch trifokálních čoček může nastat nějaký vedlejší efekt při nočním vidění.  Co to znamená?

Eva Koubová

• Host
« Odpověď #3 kdy: Leden 19, 2021, 09:22:21 dopoledne »
Mám ty trifokální a vidím perfektně na čtení i droboučkých písmen, na televizi a PC i na dálku. Večerní vidění nemám nijak omezené, vidím dobře i za šera. Jediná změna je v tom, že za tmy vidím kolem lamp pouličního osvětlení a světel u aut několik tenkých kroužků, není to jen jedno kulaté světlo. Zprvu mne to trochu překvapilo, ale rychle jsem si zvykla. Jsem rok po operaci a ta světla už mi přijdou úplně normální. Už nevnímám, že to někdy bylo jinak.  :) Navíc ten světelný efekt vzniká jen u kulatého světla, které svítí v dálce. Méně vzdálená světla vidím stejně, jako dřív a rozsvícené světlo jiného tvaru ho nevyvolá.

Barbora Koutná

• Host
« Odpověď #4 kdy: Leden 20, 2021, 01:18:56 odpoledne »
Já si připlatila 3500,- Kč za vylepšené monofokální. Nikdo mě přesně neinformoval jak jsou vylepšené. Na dálku tedy vidím, ale jinak doma musím nosit brýle. Mrzí mě to, měli mi to předem říct. Byla bych si zaplatila ty lepší.

Bedřich Vávra

• Host
« Odpověď #5 kdy: Leden 23, 2021, 01:07:08 odpoledne »
Já mám trifokální a vidím skvěle. Jediné co je jinak než za mlada je ten světelný efekt za tmy, ale to je prkotina, která nijak neomezuje. Představ kolem žárovky malou svatozář. Tak nějak to potom uvidíš. Je to vlastně docela hezké.  :)