Autor Téma: Domácí sekaná  (Přečteno 1480 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

ambito

  • Host
Domácí sekaná
« kdy: Květen 05, 2019, 04:38:33 odpoledne »
Přátelé, i když nebyl až takový zájem ze strany členů, tak si yslím, že i hosté tohoto webu si můžou pochutnat na domácí sekané.
Protože takové věci dělám ve velkém, už jen proto, že si můžu hotovou sekanou kdykoli vytáhnout z mrazáku, když mám na ni chuť, a taky proto, že ji mám komu dát.
Ale recept bude na levnější verzi a jen na jednu šišku o váze asi jeden kilogram.

Suroviny:
1 kg libového bůčku
3 vejce
2 stroužky česneku (kdo chce, může přidat nebo ubrat)
majoránku, pepř a kmín podle chuti
sůl 25 g na 1 kg masa

Postup:
Vykostěný a kůže zbavený bůček pomelu na co nejmenší šajbě (mlecí desce), vložím do hnětače, přidám všechny koření i sůl a důkladně hnětám tak dlouho, až se maso lepí na dlaň. Pro zkoušku si přilepím placku na dlaň a pokud vydrží být přilepená déle než 12 vteřin, mám jistotu, že je dobře uhnětena a že při pečení nepraskne a nebude se po upečení drolit.
Z této hmoty vytvaruji šišku, posypu kmínem a dám péct. Pokud mám kousek svíčkové nebo kvalitní klobásky, tak ji vložím do šišky, ale v tom případě potom musím se šiškou několikrát bouchnout o desku, ať z ni ujde vzduch, který by potom dělal bubliny.
Protože mám přístup k bránici/síťce/zácloně, tak šišku ještě v ni obalím a teprve peču v rozehřáté troubě na 200 °C. Na pekáček vliji asi 2 dl vody a za občasného poléváním výpečkem peču asi hodinku. Po vytažení z trouby ji přikryji na chvilku alobalem a nechám odpočinout a až potom krájím na plátky.
Dobrou chuť!


Nevím, jestli ji někdy budete péct podle tohoto receptu, ale garantuji vám, že je moc dobrá.




Reklama

Domácí sekaná
« kdy: Květen 05, 2019, 04:38:33 odpoledne »

Návštěvník

  • Host
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #1 kdy: Květen 05, 2019, 06:06:24 odpoledne »
Vypadá to dobře pozves me na oběd?

ambito

  • Host
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #2 kdy: Květen 06, 2019, 10:38:59 dopoledne »
Jo, pozvu, ale budou škubánky s mákem. ;D

Návštěvník

  • Host
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #3 kdy: Květen 06, 2019, 01:55:52 odpoledne »
Ty škubánky aspoň budou vonět. Obrázky nevoní.  :D

ambito

  • Host
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #4 kdy: Květen 06, 2019, 04:22:35 odpoledne »
Citace: Návštěvník  Květen 06, 2019, 01:55:52 odpoledne
Ty škubánky aspoň budou vonět. Obrázky nevoní.  :D
Čuchni, jak voní

Offline Airy

  • Velmi aktivní člen
  • *****
  • Příspěvků: 1930
  • Hodnocení: +35/-0
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #5 kdy: Květen 06, 2019, 04:27:48 odpoledne »
To je jako stát s krajícem chleba před výlohou u řeznictví a ujídat chléb a k tomu koukat na klobásky.  :D  :D :D

ambito

  • Host
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #6 kdy: Květen 06, 2019, 06:16:27 odpoledne »
Právě proto jsem dával recepty, aby nikdo nemusel stát s krajícem... a mohl si uvařit sám.

Offline Libor

  • Aktivní člen
  • ****
  • Příspěvků: 234
  • Hodnocení: +11/-0
Re:Domácí sekaná
« Odpověď #7 kdy: Únor 22, 2023, 07:03:56 dopoledne »
Tvůj recept jsem zkusil, je vážně dobrá.  :)